FKCS Kuşak Sistemi.


BEYAZ / YEŞİL KUŞAK SINAV SORULARI

Değerlendirme :
1- Sporcunun ahlakı ve üslubu. (40 Puan)
2-  Sporcunun salon içi ve dışı temizliği. (10 Puan)
3-  Sporcunun malzemeleri ve çanta düzeni. (10 Puan)
4-  Sporcunun kılık kıyafeti. (10 Puan)
5-  Sporcunun teknik taktik bilgisi. (15 Puan)
6-  F.K.Combat System Hakkındaki Bilgileri (15 Puan)

 
Sporcunun FKCS hakkında bilgileri
Sınav soruları :
FKCS Nedir ?
Sloganımız Nedir ?
Minimum hareket,maksimum hasar… (FKCS)
F.K. COMBAT SYSTEM NEDİR ?
Bir çok sitili inceledikten sonra bu sitillerin en etkili teknik , taktik ve kombinasyonlarını bir araya getirerek kurduğum bu yeni sistem bir an önce amaca ulaşmayı , ulaşırken de yara almadan hayatta kalmayı bizlere öğretir.
Gerçeklik ön planda olup yaşanan olay ve olabilecek olaylardan yola çıkarak bunlarla yüz yüze nasıl mücadele edilir bunları sizlere aktarır.
Tüm taktikler ve teknikler gerçek hayat koşullarında en fazla etkinlikte kullanılabilmesi için geliştirilmiştir.
Gerçeklik temel alınan savaş sanatları kategorisinde değerlendirilir.
F.K.Combat Sistemin en belirgin özelliği tüm mücadele alanları için uygun olmasıdır ayrıca kazanılan refleksler sayesinde dövüşçüye her türlü  zorluğun üstesinden gelebilme ve hemen hemen her olası duruma karşı hazır olma yeteneği kazandırır.
Bu bakış açısıyla, kişisel savunmaya (self defence) yönelik gerçekçi senaryolarla basit hamleler ve pratik tekniklerin kullanımına dayalı eğitim anlayışı üzerine oluşturulmuştur.
F.K.Combat Sistem ne müsabakaya dayalı bir spor dalı ne de rekabet için yapılan bir dövüş sistemidir. Fakat bizler bireylerin kendilerinin gerçeğe yakın mücadele alanında neler yapabileceklerini ve kabiliyetlerini göstermeleri adına yapılacak organizasyonlarla teknikleri minimize ederek sergileme imkânı sağlayacağız.
FKCS yapan bir kişi kesinlikle çevresini ve kendisini savunmasını ve gerektiğinde  ne yapmasını  bilen her türlü olası kötü senaryolara karşı hazırlıklı olan ve bu olası durumların ustalıkla üstesinden gelen kişidir.
FKCS, sivillerin yanı sıra asker, polis, özel güvenlik personeli ve kamuda çalışan aynı zaman da riskli meslek grubuna giren İtfaiyeciler, Zabıtalar, 112 Acil personelinin, Uluslararası Standartlara uygun Mesleki Savunma Taktik ve Tekniklerini, görevinin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları kazandırarak mesleki alanda kullanabilmesine yönelik eğitimleri de içerir.
F.K.Combat Sistemin Temeli Nedir ?
– F.K.Combat Sisteme göre en iyi saldırı veya savunma; en hızlı, en güçlü, en kısa, en doğal ve en doğrudan olanıdır.
FKCS’in Amacı Nedir ?
F.K.Combat System’  in amacı Dünya genelinde Savaş sanatları olarak bilinen branşlardaki yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek ülkemizi Savaş Sanatları’nın Dünya genel merkezi haline getirmek. Ayrıca Türk halkına ve gençliğine Savaş sanatlarını sevdirerek “Liderlik vasfını” da ön planda tutarak teknik, teorik ve bilimsel yönden gelişimini sağlayarak, atalarımızın bizlere bıraktığı ve en değerli mirasımız olan hak ve adaletin birlik ve beraberliğin bilinci ve olgunluğu içinde, bugün çağdaş ve modern Türkiye Cumhuriyetinin yetiştirdiği Savaş sanatlarına gönül vermiş, teknik teorik ve bilimsel yönden kendini yetiştirmiş, idarecilerinin liderliğinde Dünya’da Savaş sanatları çalışan ülkeler arasında imkân ve olanaklar dâhilinde, ilime, bilime ve inanca dayalı güçlü beyinler, temiz zihniyetler, demir bilekler yetiştirerek lider bir ülke ve güçlü bir takım olduğumuzu ispatlamak.     Savaş sanatlarına gönül vermiş kardeşlerimizin vatanına, milletine, bayrağına layık, çağdaş ilime, bilime, inanca önem veren ahlaki ve manevi yönden gerekli eğitimi, donanımı almış sağlam karakterli olması, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk‘ün tarihe mal olmuş ve bizlere ışık tutan “Ben sporcunun zeki çevik aynı zamanda ahlaklısını severim” sözüne sadık kalarak yetişmesini sağlarken bu kardeşlerimizin gelecek nesillere örnek bir kişi, başarılı bir sporcu, usta bir yönetici olarak yetiştirilmesini sağlamaktır.
FKCS Müsabaka Talimatı Nasıl Uygulanır ?
Müsabaka Mevsimi Nedir ?
Madde 3- FKCS Müsabakaları her yıl bir defaya mahsus 30 Temmuz tarihinde yapılır.
Müsabakalar durum ve hava koşullarına göre, tarihi başka bir tarihe ertelenebilir.
Müsabakalara Katılacak Kişi yada Gruplar ve Katılma Şartları
 Madde 4 – Müsabakalara katılacak sporcularda;
 a)  T.C. Vatandaşı olmak,
 b)  8 yaş ve üzeri olmak,
 c)  Hastaneden müsabakadan en fazla 1 ay önce alınan Sağlık Raporu, EKG ve Hepatit ve H.I.V test sonuçlarının asıllarını ibraz etmek,
 d) Sporcu; isterse bir spor temsilcisi (menajer) olabilir.
Yabancı uyruklu sporcular pasaportları ile ülkesinde herhangi sporu yaptığına dair belge ve  ‘‘c’’ bendindeki test sonuçlarını menajerleri vasıtasıyla F.K. Combat System görevlilerine teslim etmek zorundadır.
Müsabaka Çeşitleri nelerdir ? Madde 5-  FKCS Müsabakaları, Bay, Bayan kategorilerinde ferdi ve takım olarak düzenlenir.
Kategoriler nelerdir ? FKCS Müsabakaları Veteranlar, Büyükler, Gençler, Ümitler ve Yıldızlar ve Minikler kategorilerinde FKCS tarafından belirtilen kategori ve yaş gruplarında yapılır.
Kategoriler ve Yaş Grupları
Minikler Kategorisi :           8-10 Yaş
Yıldızlar Kategorisi :          11-14 Yaş
Ümitler Kategorisi :          15-18 Yaş
Gençler Kategorisi :          19-25 Yaş
Büyükler Kategorisi :       26-35 Yaş
Veteranlar Kategorisi :    36-45 Yaş
30 – 33 / 34 – 37 / 38 – 41  / 42 – 45 /  46 – 49 /  50 – 53 / 54  – 57 / 58 – 61 / 62 – 65 / 66 – 69 /70 – 73 / 74 – 77 / 78 – 81 / 82– 85 / +86
30 – 33 / 34 – 37 / 38 – 41 / 42 – 45 / 46 – 49 /  50 –  53 / 54  – 57 / 58 – 61 / 62 – 65 / 66 – 69 /70 – 73 / 74 – 77 / 78 – 81 /+82

FKCS Kurallarına Göre Müsabaka Raund ve Süresi

Müsabaka Raund ve Süreleri Nasıldır ?
Raund sayısı: 3
Süre:  4 Dakika(Müsabaka süresi) + 1 Dakika (Dinleme süresi) Toplam 5 Dakika.
Not :  Beraberlik durumunda sporcular ayakta ise müsabaka durdurulur ve 1 dakika uzatma düdüğü ile tekrar başlatılır. Sporcular yerde ise müsabaka durdurulur ve sporcular maç başındaki gibi tekrar ayakta ve 1 dakika uzatma düdüğünün çalınması ile devam eder. 1 sporcunun maça devam edemeyeceğine hakem karar verirse maça devam edemeyen sporcu maçı kaybetmiş olur.

–  FKCS YEMİNİ  –

Varlığına, birliğine ve yücelerin en yücesi olduğuna inandığımız, ol deyince olduran ve gönüllerimizi iman nuruyla dolduran Allah ‘a, Kur-an’a, Vatan ‘a, Bayrağa yemin olsun !
– Karakterimi mükemmelleştirmeye gayret edeceğime,
– Gerçekleri savunacağıma,
– Ruhumu yüceltmeye gayret edeceğime,
– Görgü ve prensip kurallarına hürmet göstereceğime,
– ATATÜRK ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma,
– Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölünmez bütünlüğünü savunacağıma,
–  Mücadelemizde hiç bir engel tanımayacağıma,
– Satanlardan olmayacağıma,
– Kaçanlardan olmayacağıma,
– Yılmayacağıma,
– Yıkılmayacağıma
– Başaracağıma Başaracağıma Başaracağıma…

YEMİN OLSUN !!!

Allah, Ülkemizi Korusun ve Yüceltsin.

Talimhanelerin genellikle yazılı kuralları bulunmaz. Bütün kuralları yazıya dökmek mümkün değildir. Bir Talimhanede eğitim alan birey, etrafındakilerin davranışlarını gözlemleyerek neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlayabilir. Kurallar, örnek olunarak ve sözlü bir şekilde aktarılır. Önem Arz eden Temel Bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:
1- FKCS, bir vuruşta ölümü ve kalımı belirler. Bu yüzden, savaşçılar eğitmenin öğrettiklerini dikkatlice izlemeli, kimin en güçlü olduğunu görmek için yarışmamalıdırlar.
2- FKCS, insanın çok sayıda düşman ile nasıl baş edebileceğini öğreten bir sistemdir. Savaşçılar, kendilerini yalnızca önden değil, tüm yönlerden gelebilecek saldırılara karşı da uyanık olmaya eğitmelidirler.
3- Çalışmalar, her zaman hoş ve neşeli bir havada ciddiyetle sürdürülmelidir.
4- Eğitmen, sistemin yalnızca küçük bir yönünü öğretir. Onun türlü uygulamaları, herbir savaşçı tarafından, kesintisiz çalışma ve alıştırma yoluyla keşfedilmelidir.
5- Günlük çalışmalara önce bedeninizi hareket ettirerek başlayın ve sonra daha yoğun çalışmalara geçin. Bedeninizi doğal olmayan bir biçimde ya da akıldışı bir biçimde zorlamayın. Serbest çalışmalarda mümkünse sizden yüksek seviyelerle çalışın. Asla yüksek seviyeleri boş bırakmayın.
6- FKCS’nin amacı; samimi, onurlu, bedenini ve aklını iyi eğitmiş ve kendini kötülüklerden koruyan birey yetiştirmektir. Teknikleri kötüye kullanmayacak kişilere öğretilmelidir.
7- Eğitmen Talim alanına girmeden; dersin başlamasından hemen önce herkes, Yardımcı eğitmenin sol tarafına, kıdem sırasına göre savaşçının hazır duruşunda beklemelidir.
8- Rahat-Hazır Ol komutu ile seyircileride selam vermeye davet ederek önce bayrağa selam verilir. Eğitmen selamını bitirmeden FKCS savaşçıları da selamlarını bitirmemelidirler.
9- Eğitmen yüzünü FKCS savaşçılarına dönünce; Yardımcı eğitmen “Seyirciler Oturabilir Sporcular Ayakta” komutu verdikten sonra, “Hocaya Selam” der. Bu selamda önce sağ el göğse yumruk şeklinde gelirken, sol el bulunduğu yerde yumruk olur ve selam da ayaklar hazır ol duruşundadır. Bu selamda da Eğitmen selamını bitirmeden FKCS savaşçıları da selamlarını bitirmemelidirler.
10- Antrenman esnasında her teknik başlangıcında Savaşçılar birbirlerine selam vererek başlarlar ve her tekniğin bitişinde selam verilir. Saygının bir başka unutulmaması gereken unsuru kendimize olan saygımızdır. Başladığımız bir işi bitirmek, tüm zorluklara rağmen devam etmek, asla vazgeçmemek, sürekli gelişmek ve ilerlemek için çabalamak kendimize olan saygının göstergesidir. Başından sonuna bu konularda disiplinli olmamız gerekmektedir.
11- Eğer talim arkadaşınız o anda çalışmakta olduğunuz tekniği bilmiyor veya hatalı yapıyorsa siz doğrusunu yaparak ona yol gösterin. Ama asla onu düzeltmeye, tekniği öğretmeye çalışmayın. Soru sormanız gereken, öğretecek olan tek kişi eğitmenlerdir.
12- Talim arkadaşınıza güç gösterisi kesinlikle yapılmamalı ve incitilmemelidir ve iki savaşçı birbirlerine uyum sağlamalıdır.
13- Sizden daha eski olan savaşçılara gereken saygıyı gösteriniz. Unutmayın ki onlar bu yolda sizden daha öndedirler. Eski-Yeni Savaşçılar arasındaki kıdem ilişkisini her zaman muhafaza ediniz. Yardımcı Eğitmenin tekniğine her zaman saygı duyunuz. Hiç bir zaman onlarla ya da bir başkası ile tekniğin yapılışı konusunda tartışmayınız karşı gelmeyiniz. Eğitmenin veya kıdemli savaşçının verdiği görev hemen yerine getirilmeli, saygısızlık yapılmamalıdır. Yaş-boy-pos’un hiçbir önemi yoktur, talimhanede geçerli olan sadece kıdemdir.
14- FKCS kişinin kendini geliştirmesi bedenini aklını ruhunu eğitmesidir Bu nedenle başkalarına karşı içten dürüstlük ve hürmetkâr olmak çok önemlidir. Her zaman saygı gösteriniz.
15- FKCS uyum üzerine kurulmuştur. Çalışma alanında hiç bir zaman kavgaya yer yoktur. FKCS eğitimi sizin egonuzun tatmin edeceğiniz bir sanat değildir.
16- Talimlerde değişik yaşta cinsiyette ve güçte insanlar vardır. Her ne kadar talimleri tüm enerjimiz ve gücümüzle yapmamız gerekiyorsa da karşımızdaki insanın fiziki kapasitesini ve talimdeki amacını göz önünde bulundurmalıyız.
17- Başeğitmen’e soru sormak istediğinizde yanına gidip selam verildikten sonra soru sorulur. El kaldırmak veya yanınıza çağırmak hoş değildir.
18- Eğitmen bir şey gösterir ya da öğretirse dikkatle dinleyin ve tüm çabanızla yapmaya çalışın. Hiç bir zaman eğitmene karşı gelmeyin.
19- Baş eğitmen ya da usta eğitmen’in önünden geçilmez. Baş eğitmen konuşurken dinlememek bir saygısızlık ifadesidir.
20- Talim esnasında dışarıdakilerle konuşulmaz, talim yarım bırakılıp gidilemez. Talim alanına çıkan herkesin talim süresince tek amacı FKCS’dir.
21- Dinlenme sırasında konuşulmamalıdır. Eğer dinlenme süresi uzun olursa esneme hareketleri yapılmalıdır. Giysi ve kuşak düzeltirken salonun izleyicilerin ve hocaların olmadığı tarafa dönülmelidir.
22- Her savaşçı derse zamanında gelmekle yükümlüdür. Bu şekilde savaş sanatlarının gerektirdiği disiplin ve zamanlamaya uyulacak ve ders bölünmeyerek çalışanların dikkatinin dağılmaması da sağlanmıs olacaktır. Ancak derse başlayalı 10 dakikadan fazla olmuşsa derse girilmemelidir.
23- Talime 10 dakikadan önce geç kalınması durumunda; katılım için o anki en kıdemli (talimi yöneten) kişiden izin alın. Bu durumda bireysel olarak ısının. Eğer çalışmadan erken ayrılmanız gerekiyorsa aynı şekilde izin alın. Bu durumlar mümkün olduğunca nadir olmalıdır.
24- Uzun süreli veya kalıcı bir hastalık ya da sakatlık söz konusuysa bunun eğitmene önceden söylenmesi gerekir. Talime başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmek en doğru hareket olacaktır. Bulaşıcı bir hastalık söz konusuysa hastalık geçene kadar talime ara verilmelidir. Kısa süreli hastalıklarda, doktor izni alındıktan sonra talime gelinmelidir.
25- Talimhanede önemli olan tek şey FKCS’dir. Dil, Din, Irk, Siyasi Görüş vb. önemli değildir ve bu tip farklılıklar Talim alanında ayırıcı değildir.
26- Savaşçının kıyafetleri belirli periyotlarla yıkanıp temiz tutulmalıdır. Temizlik sadece bir sağlık sorunu değil aynı zamanda bir disiplin eğitimidir. Kendinizi temiz ve hoş kokulu tutunuz. Talim kıyafetleriniz her zaman temiz ve tertipli olmalıdır. FKCS savaşçıları tırnaklarını kısa kesmelidirler. Uzun tırnaklar yaralanmalara sebep olabilir. Kişi kendisinin ve çalışma arkadaşlarının emniyeti açısından yüzük, küpe, kolye, künye, saat gibi takılarını talim başlamadan çıkarmış olmalıdır. Cep telefonu gibi çalışma sırasında diğer savaşçıları rahatsız edebilecek araçlar kapatılmalıdır.
27- Alkol, Yiyecek, İçecek vb. ile Derse Gelmek: Çalışmalara kesinlikle alkollü girilmez. Hastalık nedeniyle ağır etkili bir ilaç kullanılacaksa çalışmalara girilmemesi daha doğru olur. Çalışma sırasında bir şeyler yemek, içmek, sakız vb. çiğnemek savaş sanatlarının ruhuna ve disiplinine aykırı olduğu gibi sağlik açısından da tehlikelidir.
28- FKCS savaşçıları talimhanenin ticari devamlılığını sağlamak için aidatlarını düzenli olarak ödemelidirler. (Her ayın 1. ve 7. günleri arası).
29- Talim bitişinde önce ekipmanlar düzeltilir, sonra hızlı bir şekilde sıraya girilir.
30- Açılışta yapılan selamlamalar, kapanışta yinelenir. Talim sonunda çıkış selamı yapılır. Önce eğitmenlere, sonra da en kıdemli savaşçıya selam verilir. Talimhaneden çıkarken talimhaneye selam verilir.
31- Tüm savaşçıların bu kurallara kayıtsız olarak uyması gereklidir. Ancak bu şekilde yürüdüğünüz yolda sağlıklı olarak ilerleyebilirsiniz.
Not : Uygun davranış kuralları hakkında uyarıldığınızda, alınganlık göstererek üzüntüye kapılmayınız, çünkü bu uyarılar, sizin güvenliğiniz ve öğrenim tecrübeniz için önemlidirler.
ZİYARETÇİLERİN DİKKATİNE
1- Ziyaretçiler her zaman için çalışmalarımızı izleyebilirler. Ancak çalışma başlamadan evvel kendilerini eğitmene takdim etmeleri ve izin almaları gerekmektedir. Ziyaretçiler kesinlikle kendilerine ayrılan bölümde sorumluluk içerisinde oturmalıdırlar. Bu davranış biçimi, sakatlık veya hastalık nedeniyle katılmayan savaşçılar için de geçerlidir.
2- Ziyaretçiler çalışmayı ciddiyetle ve dikkatle izlemelidirler. Bu esnada bir şey yemek içmek ve okumak hoş karşılanmayacaktır.
3- Önceden eğitmenden izin almadan fotoğraf ve film çekilmez.
4- Talimde olan bir kişiyle talim esnasında kesinlikle konuşulmaz. Ziyaretçiler gürültü çıkarmadan ve etrafta dolaşmadan çalışmayı izlemelidirler.
5- Eğitmen herhangi bir şey gösterirken / anlatırken ya da açılış ve kapanış törenleri sırasında, konuşmayınız.
6- Saygılı oturunuz, asla ayaklarınızı bir şeyin üzerine uzatmayınız ve uzanmayınız.
7- Yanıcı, patlayıcı, delici, kesici, kimyasal, akıcı sıvı maddeler, ağır kokulu yemek vb. maddeler ile talimhaneye ve çevreye zarar verecek her türlü maddenin talimhaneye sokulması yasaktır. Bu konuda ve talimhane güvenliği açısından şüpheli görünen şahıslar derhal talimhane eğitmenlerine bildirilmelidir.
8- İzleyiciler, yanlarında getirdikleri özel eşyalarından sorumludur. Kaybolan ve çeşitli sebeplerle zarar gören eşyalardan Talimhane Yönetimi sorumlu değildir.
Cesaret : Yenilgi korkusu olmadan, zorlukların, imkânsızlıkların üstüne gidebilme; korku, acı, tehlike ve belirsizlikle yüzleşebilme yeteneğidir Diğerlerinin bilip de korkudan gidemedikleri yolda yürüyebilmektir. Fiziki olduğu kadar, ahlaki cesareti de kapsar. Kendi etiklerini izleyebilme cesaretidir.
Merhamet : Aynı zamanda iyi yüreklilik, teveccüh ve yüce gönüllülük anlamlarını da içermektedir. Köken, yaş, cinsiyet, görüş farklılığı veya kusurlarını gözetmeksizin, kişinin başkalarına gösterdiği ilgi ve alakadır. Güçsüzün ve başı dertte olanların yanında durmaktır.
Adalet : Yükümlülük sahibi olmak ve her durumda adil davranabilmektir. Onur ve doğruluk kavramlarını da içine almaktadır. Onur kavramı, kişinin kendisine ve başkalarına saygı duymasından geçer. Kişinin sözüne, yükümlülüklerine ve ideallerine sadık kalmasıdır. Doğruluk, kolay olduğu için değil, doğru, etik ve ahlaki olduğu için, doğru şeyi yapabilmektir. Sonucu ne olursa olsun, adaletten ayrılmamaktır.
Nezaket : Nezaket, kişinin davranışlarıyla, sosyal pozisyonu ne olursa olsun, karşısındakine gösterdiği içten, samimi ilginin bir ifadesidir. Medeni iletişim, ifade ve davranışlarımızdaki nezaketle gelişir. Bu anlamda, nezaket, medeniyetin temelidir. Kendisine saygı duyulmasını bekleyen kişi, kendisine saygı duyarak yola çıkmalıdır.
Dürüstlük : İçtenlik, güvenilirlik kavramlarıyla iç içedir. Gerçek dürüstlük, kişinin kendi imkanları ve yapabilirlikleri hakkında dürüst olabilmesidir. İçtenlik burada başlar. Bu bir sınır değil, bizi gelişmeye zorlayan bir başlangıç noktasıdır. Doğruluk değeriyle de ilintilidir. Doğruluk, konuşma ve davranabilme kalitesini ifade eder.
Sadakat : Kendi talimhanesine, ait olduğu gruba, aileye, vs, mutlak sadakat ve kurallara itaati gerektirir. Eğitmene, kıdeme, talimhaneye, silaha, bayrağa saygıyı içerir. Kişinin ruhsal ve fiziksel doğruluğunu yansıtır. Dürüstlük, saygınlık ve sözünün eri olmak kavramlarıyla ilintilidir.
Onur : Doğruluk kavramı ile bir bütündür. Onur, ruhun asaletidir. Kişinin kendine, diğerlerine ve toplum kurallarına saygı göstermesidir. Onurlu olmak sözünün arkasında durabilmektir. Diğerlerinin ne yaptığına aldırmadan, doğru şeyi yapabilmektir.